Μουσείο Τσαλαπάτα Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Πασχώνης Αστέριος   
Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2010 11:43

Ιστορία / Παρουσίαση του μουσείου

   Το ατμοκίνητο πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα χτίστηκε από τους αδερφούς Τσαλαπάτα, απ? όπου πήρε και τ? όνομά του, με σκοπό την παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών. Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας, αγοράστηκαν ηλεκτροκίνητα μηχανήματα επεξεργασίας της πρώτης ύλης καθώς και παραγωγής τούβλων και κεραμιδιών. Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του οριστικά το 1975, λόγω του ανταγωνισμού και των συσσωρευμένων οικονομικών απαιτήσεων. Αργότερα, με προσπάθεια του Δήμου Βόλου έγιναν έργα αποκατάστασης των χώρων και  του μηχανολογικού εξοπλισμού.

   Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι διατηρούνται σε άριστη κατάσταση όλα τα στοιχεία των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στις διάφορες φάσεις παραγωγής, από την ατμοκίνηση μέχρι την χρήση του ηλεκτρισμού. Εντύπωση ακόμη προκαλεί ο φούρνος Hoffmann (με την ιδιομορφία της κυκλικής πορείας της φωτιάς) και μάλιστα στην αρχική του μορφή.

   Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει όλους τους χώρους του μουσείου. Τα τριβεία και τις δεξαμενές αργίλου, το λεβητοστάσιο, την αίθουσα παραγωγής, τα παλαιά και νέα ξηραντήρια, το φούρνο  Hoffmann, το πατάρι του φούρνου, τον μύλο και τον ημιυπαίθριο χώρο εκθετηρίων. Επιπλέον, υπάρχουν χειροτεχνικά εργαστήρια για μαθητές όλων των ηλικιών, υπό την επίβλεψη ειδικού μουσειοπαιδαγωγού.

 

 

Σχολική Επίσκεψη

   To μουσείο Τσαλαπάτα επισκέφθηκε η Β΄ τάξη του Σχολείου μας, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών των δύο τμημάτων και τη συμμετοχή ορισμένων γονέων. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και πληροφορήθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του και την ιστορική του εξέλιξη από την υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγό του μουσείου. Εν συνεχεία συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παραγωγής, τεμαχισμού και σφράγισης του πηλού, ενώ ορισμένοι μαθητές κατασκεύασαν δικές τους δημιουργίες με τα υλικά του μουσείου (τουβλάκια από πηλό).      

   Ολοκληρώνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε πως το Μουσείο Τσαλαπάτα αποτελεί ένα σύγχρονο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στο είδος του, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κοσμεί με την παρουσία του την πόλη του Βόλου. Μια επίσκεψη στο μουσείο θα σας πείσει?

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2010 16:44